CMBO-event: Het Grote Standaardisatiedebat

in het kort

printarena

Op donderdag 21 juni vindt vanaf 16.00 uur in Haarlem de jaarlijkse CMBO Standaardisatiebijeenkomst plaats, geheel in het teken van het Grote Standaardisatiedebat. Deze maand bestaat PDF precies 25 jaar. Sindsdien heeft deze door Adobe ontwikkelde standaard zich ontwikkeld tot hèt grafische uitwisselingsformat. Hoe ver zijn we in die 25 jaar gekomen? Wat hebben alle standaards de grafische industrie in Nederland gebracht? Waar staan we en wat moet er nog gebeuren? Daarover zal het gaan tijdens het Grote Standaardisatiedebat.

Standaardisatie

Het werken aan de uitwisselingsstandaard gebeurt in de internationale Ghent PDF Workgroup, in Nederland vertegenwoordigd door het DALSAM-overleg (van CMBO, KVGO en de Mediafederatie (v/h NUV). Alle informatie daarover vind je op Printarena.nl. Tegelijkertijd werkt een werkgroep van CMBO nog steeds aan de implementatie van de ISO 12647-2 drukstandaard. En laten we ook niet het belang en de impact onderschatten van de kleurprofielen die worden ontwikkeld binnen het International Colour Consortium (ICC).

Henk Gianotten

We beginnen de middag met een vraaggesprek met Henk Gianotten, de enige echte ‘printgoeroe’ die Nederland rijk is. Gespreksleider Peter Luit zal Henk aan de tand voelen over de ontstaansgeschiedenis van PDF, in de tijd dat Henk zelf als ‘Mr. PostScript’ door het leven ging.

Debat

Daarna gaan we in twee blokken in debat, met een aantal forumleden èn met de zaal. Eerst over de technische aspecten van grafische standaardisatie. Welke problemen willen we nog oplossen? Zijn we niet eens een keer uitontwikkeld, of zal dat moment nooit aanbreken?

In het tweede blok gaat het over de toepassing van de standaarden in de praktijk van de grafische industrie. Hoe wordt er door ontwerpers, uitgevers en printbedrijven mee omgegaan. Spreken we allemaal dezelfde taal? Is er voldoende kennis bij alle partijen, of neemt de software die taken steeds meer over?

Deelnemers aan het debat zijn Annelou Aalders (Telegraaf Media Groep), Didier Haazen (VIGC), Herman Hartman (SignPro), Peter Korsmit (RotoSmeets), Kees van Middelkoop (IGT Testing Systems) en Remko Schouten (RobStolk).

We sluiten af met een netwerkborrel.

Locatie

De Plek Haarlem

Waarderweg 19
2031 BN Haarlem

tel.: +31(0)23 201 6030
e-mail: peterluit@printmedianieuws.nl


Presentatie(s) van deze bijeenkomst

Op dit moment (nog) geen presentaties beschikbaar. Of de spreker(s) heeft (hebben) geen presentaties ter beschikking gesteld.

Soort bijeenkomst

Standaarden

Datum

21-06-2018

Aanvangstijd

16:00

locatie

sprekers